בכל פרויקט בניה מסחרי תוכלו למצוא מפקח בניה, אבל מטעם מי מועסק מפקח הבניה הזה בפרויקט? האם הקבלן הוא שמביא את מפקח הבניה? על מי אחראי המפקח לפקח? האם ייתכן שקבלן יביא את המפקח שאמור לפקח עליו? ואם מפקח בניה נמצא בכל פרויקט בניה מסחרי, האם לא נכון שמפקח כזה יהיה נוכח גם בפרויקט הבנייה הפרטי שלכם? האם הנוכחות שלו עשויה להיות אפילו חשובה יותר דווקא בפרויקטים פרטיים יותר מאשר בפרויקטים מסחריים? ואיך בכלל מוצאים מפקח בניה מומלץ בבנימינה? את כל התשובות על שאלות מעניינות אלה, תוכלו למצוא ממש כאן בשורות הבאות, ולהסתייע בהן בקבלת ההחלטות בנוגע לפרויקט הבנייה הפרטית שלכם.
אז מה זה בעצם מפקח בנייה?
מפקח בניה הוא איש מקצוע בעל הסמכה רשמית בתחום הנדסת הבניין ותפקידו הוא לפקח על העבודה המבוצעת בפרויקט בניה. היקף הפיקוח יכול להשתנות מפרויקט לפרויקט בהתאם להיקף ההעסקה של המפקח, כשניתן להעסיק מפקח במשרה מלאה כך שיהיה מעורב מאוד בכל הקורה באתר הבנייה, או במשרה חלקית מאוד כך שיבקר באתר בצמתים החשובים של הפרויקט בלבד. אבל מה אמור לעשות המפקח באתר ועל מי הוא אמור לפקח? ובכן, מפקח בניה אמור לפקח על כל הגורמים המעורבים בפרויקט, החל מהאדריכל, דרך המהנדס והקונסטרוקטור וכלה בקבלן הביצוע, בקבלני המשנה, ביועצים השונים ובפועלים המבצעים את העבודה בשטח. במילים אחרות, מפקח הבנייה אמור לפקח על תהליך הבנייה ואת זה הוא אמור לעשות לטובת הלקוח עצמו.
בפרויקטים מסחריים הלקוח הוא למעשה היזם שמשקיע את כספו בבניית הנכס למטרותיו העסקיות. בפרויקטים פרטיים, הלקוח הוא בעל הבית שמעוניין לבנות את ביתו. המשמעות היא שמפקח בניה מייצג בפרויקט את האינטרסים של הלקוח/ היזם, אל מול כל יתר הגורמים המעורבים בפרויקט ומכאן נובע שאת המשימה של חיפוש מפקח בניה מומלץ בבנימינה, אתם צריכים לבצע בעצמכם עבור הפרויקט שלכם. מפקח הבניה לא יכול לבוא מטעם הקבלן, שכן לא יתכן שהמפקח יפקח על הבוס שלו. המדובר בניגוד עניינים מובהק ומן הסתם הפיקוח לא יהיה פיקוח מה שיאפשר גם מצב שהבניה לא תהיה בניה, כפי שהייתם רוצים אותה. המפקח גם לא יכול להגיע מטעם האדריכל, המהנדס או כל גורם אחר ולמעשה בחיפוש מפקח בניה מומלץ בבנימינה אתם לא רוצים לקבל את ההמלצות מאחד הגורמים המעורבים בפרויקט, וביתר שאת מהקבלן ואנשי הביצוע. אדריכל מסיים את תפקידו בדרך כלל בשלבים הראשונים של הפרויקט ולכן הוא בהחלט יכול לספק לכם המלצות אותנטיות, שכן עבודתו בדרך כלל, כלל אינה מפוקחת על ידי מפקח הבניה ולכן גם לא קיים ניגוד עניינים.
מהם תפקידיו של מפקח הבניה מומלץ בבנימינה?
ובכן, מפקח בניה אמור לפקח על כל מה שמתרחש באתר הבניה, החל מתקינות ההתנהלות הרגולטורית מול הרשויות, דרך נושאי בטיחות באתר הבניה וכלה בעמידה בסטנדרטים ההנדסיים, האסתטיים והבטיחותיים הנדרשים. מן הסתם, המפקח לא יכול להימצא באתר בכל עת ובכל נקודה, ולכן עבודתו מתמקדת בדרך כלל בצמתי מפתח לאורך תהליך הבניה, צמתים שבהם הוא בוחן את העבודה בשטח בזמן אמת ואת התוצאות של עבודה קודמת שנעשתה. כך למשל, כאשר מגיע יום יציקת היסודות, צריך המפקח להיות נוכח במקום, לדגום את הבטון הטרי ולקבוע האם הבטון עומד בסטנדרטים הנדרשים. עליו לוודא שהיסודות נבנים במיקום הנדרש על פי תכנית הבניה ושסימוני המגרש אינם חורגים מהיתר הבניה ומתכנית הבניה. בהמשך, אמור המפקח לבקר באתר כדי לוודא שהקירות נבנו בצורה נכונה על פי תכנית הבניה, שהרצפה אינה עקומה, שאין סדקים שמופיעים ולמעשה שכל עבודת הבניה מתנהלת בצורה מקצועית ועל פי כל הסטנדרטים הנדרשים.
מפקח בניה מומלץ בבנימינה אמור לפקח על התהליך גם ובעיקר מנקודת מבטו של הלקוח. כך למשל, אם הקבלן מחליט לעשות קיצורי דרך ולעגל פינות כדי לחסוך בעלויות ובזמן פרויקט, באופן כזה שפוגע בתוצאות ושחורג מהמפרט הטכני שעליו משלם הלקוח, זהו מפקח הבניה שאמור לעמוד לפניו ולדרוש ממנו את כל מה שמגיע ללקוח. למעשה, מפקח הבניה הוא הזרוע הארוכה שלכם בפרויקט, הוא האיש שמייצג אתכם בפרויקט אל מול כלל המעורבים ולכן כל כך חשוב שאתם תבחרו אותו בעצמכם, אתם תשלמו לו את שכרכם ואתם גם תבחרו את האדם המתאים למשימה.
אז איך בוחרים מפקח בניה מומלץ בבנימינה?
ככלל, כדי לבחור מפקח בניה מומלץ בבנימינה, אתם צריכים פשוט מאוד המלצות אותן תוכלו לקבל מחברים, בני משפחה, שכנים, מכרים, חברים לעבודה וכן הלאה. המלצות אלה צריכות להגיע מאנשים שעבדו עם אותו מפקח בניה ויכולים להעיד על חוויית השירות שקיבלו ממנו. אם כל מה שאתם מצליחים להשיג זה המלצות מחבר שמכיר חבר שמכיר מפקח בניה מומלץ בחיפה זה גם יכול להיות צעד ראשון, אבל לא כדאי לבסס את ההחלטה רק על המלצה כזאת. מה שאתם כן רוצים לעשות בנוסף, וזה אף חשוב יותר מאשר המלצות מאנשים פרטיים, הוא להשיג חוות דעת מקצועיות מאנשי מקצוע בענף הבניין. בענף הבניין ישנם המון בעלי מקצוע בתחומי התמחות שונים וכולם מכירים לא מעט מפקחי בניה איתם הם עובדים ביום יום. חוות דעת מקצועית שניתנת לכם על ידי איש מקצוע אודות מפקח בניה מומלץ, יכולה בהחלט להוות בסיס טוב לקבלת החלטה ובחירת מפקח בניה, אם כי כמובן אתם צריכים לוודא שאתם סומכים על איש המקצוע שנותן לכם את חוות הדעת הזאת ושמדובר בחוות דעת מקצועית ואמינה שפועלת לטובתכם ולא לטובת פרנסתו של מפקח הבניה.
בכל מקרה, הדרך הכי לא נכונה לבחור מפקח בניה היא דרך הקבלן או דרך כל גורם אחר שמעורב בפרויקט ועליו צריך למעשה המפקח לפקח. ייתכן מאוד שבשלבים הראשונים של הפרויקט, כאשר אתם סוגרים את הקצוות מול כל הגורמים המעורבים, יפנו אליכם גורמים שונים ובהם גם קבלן הביצוע, ויציעו לכם מפקח בניה מומלץ בבנימינה עליו הם ממליצים בחום רב. ייתכן מאוד שההמלצה הזאת ניתנת לכם בצורה כנה ואותנטית, וייתכן מאוד שאותו מפקח מומלץ הוא אכן איש מקצוע טוב, אבל בכל מקרה אתם לא רוצים לקבל המלצות כאלה מקבלן הביצוע שלכם. אתם לא רוצים שבפרויקט שלכם, האיש שיפקח על הקבלן הוא בעצם חבר של הקבלן שחייב לו טובה על ההמלצה שהביאה אותו לפרויקט. על כן, המלצות וחוות דעת מקצועיות על מפקח בניה לעולם אין לקבל מגורמים המעורבים בפרויקט עצמו אלא רק מחוצה לו.
מהן הסמכויות של מפקח בניה?
הסמכויות של מפקח בניה מעוגנות בעצם תפקידו ובמסגרת החוק והתקנות. יחד עם זאת, החוק והתקנות לא מפרטים במידה רבה את הסמכויות הללו, אלא מדברים עליהן באופן כללי. מה שאתם רוצים לעשות הוא לפרט את הסמכויות האלה ולעגן במיוחד סמכויות שחשוב שתהיינה בידיו של המפקח המייצג אתכם בפרויקט. כך למשל, אם המפקח מגלה שהקבלן עומד לצקת את יסודות הבית שלכם מבטון שלא עומד בקריטריונים הנדרשים על פי בדיקת מעבדה שביצע, אתם רוצים לעגן את הסמכות שלו לדרוש מהקבלן להחליף את הבטון לבטון טרי ואיכותי על סמך תוצאות בדיקות מעבדה שהוא מציג בפניו. את הסמכות הזאת יהיה עליכם לעגן במסגרת הסכם העבודה שאותו אתם חותמים עם הקבלן, ומאחר ואין לכם ידע מקצועי בתחום, כדאי מאוד לגבש את ההסכם הזה מול הקבלן בליווי של גורם מקצועי כדוגמת עורך דין מקרקעין או אפילו איש מקצוע שאתם סומכים עליו.
מן הסתם, הקבלן יכול לדרוש שהסמכויות הללו תהיינה מותנות ושחלקן ידרשו הליך מחייב יותר של בירור, אבל הסמכויות חייבות להיות מעוגנות ובסופו של דבר צריכה להינתן למפקח הסמכות לדרוש מהקבלן פעולות שונות אם ברור לכולם שהוא מחויב אליהן, אפילו אם לא נוח לא לעמוד בהן. כך למשל, הקבלן יכול לדרוש שבמקרה של דרישה להחלפת הבטון לבטון טרי, יוכל גם הקבלן לבצע בדיקת מעבדה משלו על מנת לאמת את טענות המפקח, אבל בסופו של דבר חייבת להיות למפקח הסמכות לקבוע את הדברים בצורה אובייקטיבית. כל זה נועד כמובן להבטיח שהפרויקט עליו אתם מוציאים ממיטב כספכם, ייבנה על פי העקרונות ההנדסיים הנדרשים ויעמוד בכל הסטנדרטים החשובים לכם ושעליהם אתם משלמים. בחרו היטב את מפקח הבניה שלכם וצרו איתו מערכת יחסים שבה אתם מקבלים עדכון רציף על כל מה שקורה בשטח ויכולים גם להבין שהמפקח מטפל בכל פניה שלכם ובכל חשש שעולה אצלכם לאורך הפרויקט.